JORDENSYOGA

Innovativa odlingsråd och tänkvärda synsätt kring morgondagens matproduktion och människans relation till den levande jorden

Mina föreläsningar ger dig en inblick i den vackra, kärleksfulla och hållbara värld som jag tror är möjlig för oss människor att skapa. En värld där vi lever som en självklar del av naturen och där vi betraktar oss själva och livet som en process i ständig förändring och transformation.
Under föreläsningarna delar jag med mig av livserfarenheter från min tid som jordbrukare på det tidigare Rivendällgården på Kinnekulle – en självförsörjande, ekologisk och regenerativ gård.
Här kommer du nära säsongernas gång, vädrets skiftningar, livets skeden och den fascinerande resan från jord till bord. Jag delar med mig av insikter och lärdomar från livet på Rivendällgården och presenterar ett fördjupat, hjärtcentrerat perspektiv på mat. Upptäck hur vi tillsammans kan skapa en verklighet där hållbarhet och kärlek formar vår vardag.

För mig är odling ett fredsarbete och ett politiskt ställningstagande.
Mina föreläsningar riktar sig till privatpersoner, företag, föreningar, skolor och grupper.
Kontakta mig för priser och bokning

Hållbarhet och överflöd samexisterar
Näringsrika, levande jordar ger näringsrika grödor - och tvärtom. Dagens konventionella jordbruk (som står för ca 80% av svenskt jordbruk) bygger på konstgödsel, besprutningsmedel, monokulturer och plöjning. Det utarmar jorden, minskar den biologisk mångfalden och ökar risken för erosion.
Hur kan vi odla mat på ett sätt som tar hand om vår planet?
Med metoder som ökar mullhalten, gynnar mikrolivet och ökar biologisk mångfald?
Som ger oss mat med hög näringstäthet – rik på vitaminer, mineraler och mikronäringsämnen – och som är fri från bekämpningsmedel, gifter och hormonstörande ämnen?
Vi är inte separerade från jorden under våra fötter. Det jorden innehåller kommer att hamna i våra kroppar - så vi bör anamma en eftertänksamhet kring vad vi tillför till jorden. Vi kan inte leva i hälsa och vitalitet om inte naturen och ekosystemen gör detsamma. Att vårda jorden är att ta hand om oss själva, planetens vatten och alla levande varelser.
För att skapa hållbara, hälsosamma ekosystem och levande jordar behöver vi lämna det konventionella jordbruket bakom oss, och istället omfamna ett ekologiskt och regenerativt jordbruk.
Vi behöver skifta fokus från att massproducera näringsfattig, billig mat som ser tilltalande ut i grönsaksdisken, men är skadligt för jordar och levande varelser. Skifta till att istället bygga odlingssystem som är skonsamma och livsbejakande där våra fält rymmer träd, insekter, fåglar, mikroliv och mångfald. Där jorden är rik på organiskt material och brukas med framtiden i åtanke.
Med rätt jordbrukspraxis kan vi binda kol i marken, stödja mikrolivet i jorden, öka artrikedomen och biologisk mångfald och återknyta till vår enhet med allt levande. När jorden frodas, gör våra skördar det också. Vi ser mer smak, mer näring och mer livskraft. Vi kan producera varierad, nyttig mat i överflöd - inte bara till människan, utan till alla arter.
Jag tycker att det är otroligt inspirerande och hoppfullt att det finns en sådan gränslös potential i det regenerativa jordbruket. Det kan skapa mer liv, mer livskraft, mer balans och vitalisera våra ekosystem.
Jag är övertygad om att med rätt metoder kan jordbruket bli ett av våra viktigaste verktyg för att vända den globala uppvärmningen, återuppliva den biologiska mångfalden och läka vår planet.
Foton från Rivendällgården





We are part of nature - we are in the Earth, not on it.
We are like the cells in the body of the vast living organism that is planet Earth.
Ralph Metzner